Sunday, 17 December 2017

My Ex is My Bestfriend :)

Assalamualaikum…

Hello people! I’m back!

Ya Allah, macam tak percaya ja seketul Syafiqa yang telah berusia 24 taon membukak blog dia yang dah bersawang. Fuhhhh! Fuhhh! Berhabuk habiss! Lama tak melawat and lama tak edit, habis semua widget hilang.. LOL! Sejujurnya aku pun rasa macam…”WHATTT?aku ka yang tulis semua2 ni….errrrr”.

Ok lah..I think this is gonna be my first and last entry for this year. Year of 2017!

Uols, aku bukan lagi Syafiqa umoq 19 taon yang cengeng sikit2 bukak blog nangis tu..No! No more! I am stronger than you believe J . Alhamdulillah!

So, hampa nampak tak tajuk besaq aku kat atas tu.

Can we be friend to our ex? Ok..kita bahagi kepada dua…EX yang kita tinggalkan & EX yang meninggalkan kita…yihhh!(ayat feveret Lan). Tapi fokus aku adalah EX yang telah meninggalkan kita, sebab aku tak pernah tinggal orang pon, orang yang tinggal aku.. L

Bawah adalah jawapan2 sering kita dengar.

1-      No! Tak boleh, kalau kita baik balik itu bermakna kita kalah. Kalah pada orang yang sama. Dia tinggalkan kita bila kita perlukan dia kenapa kita kena balik kat dia. Kenapa kita nak kena terima dia balik. Weii, hang tak ingat ka macam mana dia buat hang dulu. Dia tinggai hang kot.. Dia tinggai hang sebab orang lain. Hang jangan jadi bodoh boleh tak! Sudah! Ex forver Ex…LUPAKAN! Fullstop!

2-      No! Jangan..Hang tau tak kalau hang berbaik semula dengan dia even sebagai seorang kawan, perasaan itu akan datang balik. Hang akan sayang dia balik macam dulu tak kisah lah kalua hang still single or sudah berpunya. Dia macam cell cancer dalam badan kita laa…memang dah ada tiba2 cell tak aktif jadi aktif (OK…falsafah ni aku main hentam ja). Tak mustahil hang akan kena friendzone dgn dia. Padan muka hang!

3-      No! Kalau hang kawan dengan dia and tiba2 kalau hampa memang tersuka antara satu sama lain. Itu kira macam hang telah gamblekan hati hang tu untuk sakit kali kedua. Why you choose to repeat your story with same person even you know the ending would be the same. Hang akan sakit buat kali kedua. Hang cari penyakit! Hang tau dia racun hang try jugak..serius, memang padan muka. Jangan cakap sis tak nasehat ok?!

Bagi aku, setiap orang ada pendapat dia masing2…ada yang boleh maafkan dan kawan macam biasa. Or mudah cakap, still boleh meet and greet like nothing happened before. Bagi aku, mereka hebat! Ada yang memang tak boleh, hati tu sakit pedih perit tak hilang lagi. Rasa dendam gila..memang tak bleh blah laa nak tengok muka dia , boleh demam seminggu.

Sigh..

Bagi aku, sebagai seorang perempuan, yang telah mengambil keputusan untuk memaafkan orang yang pernah sakitkan hati aku dulu adalah satu achievement yang aku tak sangka akan jadi. Benda ni jadi kat aku taon 2017 ni and sampai sekarang aku rasa macam…errr…Syafiqa, what have you done?
Honestly, aku bukan seorang yang mudah lupa setiap apa yang jadi antara kami. Aku tak pernah lupa macam mana aku struggle untuk lupa dia..aku rasa hampa boleh baca entry aku yang sebelum2 ni, yang broken teruk aku dah delete, sapa yang sempat baca tu, Alhamdulillah and boleh la judge from your perspective.

TAPI aku tak tau laah..kenapa aku boleh..Sumpah aku tak tau! Yang aku tau, aku boleh ja kawan rapat dengan dia sekarang and share benda-benda simple atau merapu mcm " wei, cari boyfriend kat aku ". Like...what? Aku pun rasa macam aku annoying..tapi aku rasa kita takkan rasa pelik pon jadi annoying dengan orang yang kita selesa.

Tapi..

Tapi..

Tapi..

Tapi aku tau, by end of our friendship story, aku yang akan sakit…Aouch!

 “because sometimes even if you know how something’s gonna end that doesn’t mean you can’t enjoy the ride”.-HIMYM

Aku nak hargai masa sekarang. Be with him as much as I could before salah seorang dari kami jumpa orang yang lebih baik (erti kata lain, if one of us already found our own soulmate).
===============================================================
Special note buat sahabat itu.
I might break the rules first, but I am pretty sure I will leave before ‘it’ happens.
================================================================

Jadi konklusinya dia sini, semua bergantung kepada diri kita. Kalau kita percaya Dia, setiap apa yang kita buat, InshaAllah Dia redha, Dia jaga. Amin. Semoga Allah jaga aku dan hampa yang membaca entry kali ini okeh?

Semoga 2018 lebih bermakna dari 2017.


Spread the love. Less than three J

P/S : aku tau kalau dia baca mesti dia cakap, apa benda hang tulis ni .LOL.

#sukahatiakuniblogaku




Friday, 26 June 2015

unintended

You could be my unintended
Choice to live my life extended
You could be the one I'll always love
You could be the one who listens to my deepest inquisitions
You could be the one I'll always love

I'll be there as soon as I can
But I'm busy mending broken pieces of the life I had before

First there was the one who challenged
All my dreams and all my balance
She could never be as good as you

You could be my unintended
Choice to live my life extended
You should be the one I'll always love

I'll be there as soon as I can
But I'm busy mending broken pieces of the life I had before

I'll be there as soon as I can
But I'm busy mending broken pieces of the life I had before

Before you


*yes...it faded away~~

Monday, 8 June 2015

sentap


"Orang yang Allah redha adalah orang yang lupakan orang yang dia cintai, lantas mengutamakan cinta Allah dan memburu redhaNya..."
(Ibn Qayyim)

“Orang yang mencintai sesuatu selain Allah(mencintai wanita/lelaki), mahu tidak mahu, cinta itu akan menyeksanya…”
(Ibn Qayyim)

“Kehinaan akan menimpa para pencinta. Akan tetapi, kerana dia sedang mabuk cinta, dia tak merasakan yang kehinaan sedang menimpanya. Hatinya seperti burung yang berada di dalam genggaman anak kecil yang mempermainkannya sesuka hatinya. Maka, kehidupan orang yang bercinta adalah seperti kehidupan seorang tawanan perang….”
(Ibn Qayyim)

“Apabila seseroang itu mula mencintai, maka, dia akan sibuk memikirkan orang yang dia cintai sehingga dia kurang fikir tentang agama dan dunianya…”
(Ibn Qayyim)

“Bencana dunia akan lebih cepat menimpa para pencinta wanita/lelaki seperti cepatnya api membakar kayu kering. Kerana, setiap kali hati DEKAT dengan orang yang di cintai, maka dia akan semakin jauh dari Allah. Hati yang paling jauh dari Allah adalah hati orang yang tenggelam dalam cinta….”
(Ibn Qayyim)

terima kasih team tarbiah sentap.
iols sentap..alhamdulillah :)

http://www.tarbiahsentap.com/2014/07/boleh-ke-ada-crush.html?m=1

Saturday, 23 May 2015

cerpen ke? 2

melati tanya kawan melati

kenapa orang lelaki macam jebat banyak sangat kawan perempuan..
kalau boleh..macam semua dia nak mengorat..
kat fb,,twt..insta..
semua girls yang comment..
lepas tu gegirls tu semua yang cun hot stuffs...yang skli post gambar 1k 2k yg like..

post 'eh uh owh' je pon...berjuta retweet,,.

happynya jebat.
dikelilingi bidadari dunia

dan kawan melati, si tuah jawab

sebab dia lonely...sebab dia tu loser la dia banyak  berhibur dengan perempuan sana sini..
chit chat bagai...lepak makan dating...dia lonely tuh!

melati bingung.

memang kalau tengok hang..hang lagi kesian..lonely gila..ngadap esaimen ja..tapi u able to handle ur loneliness urself..dia? dia tak boleh hidup xdak orang or more specific , xdak perempuan di keliling dia..sebab nanti dia lagi teruk nak move on..

alah..perempuan2 tu sekadar suka suki saja..kalao tersangkut betul tu.. Alhamdulillah..tapi tersangkut pun atas dasar niat suka suki ja mula2...niat tu tak betul...xberkat...putuih la nanti..

kalau dia alone..tak ada perempuan lain dalam hidup dia...dia lagi teruk sis..dia lagi teruk nak move on..dengan cara itu ja..dia mampu kurangkan perasaan dia..tekanan dia..hmm..believe me sis...aku pon laki!

melati diam. laki mesti back up lelaki..maka melati tetap dengan tanggapan dia.

tapi tuah sambung...

sudahlah ti...couple tu haram ti...dah, kalau hati tak suci ...cemana nak belajar...bersihkan hati hang..senang ilmu nak masuk..buang tanggapan buruk semua..umor remaja macam kita ni memang la semua nak..tapi ti, time macam ni la kita kena berjihad lawan perasaan kita nih...dah la weh, pi mampuih la jebat derhaka hang tu..kawan biasa pon tak payah...ambik bungkus ingatan hang kat dia campak masuk laut jauh2...aku lelaki ti..aku mengaku lelaki lambat sikit nak sedar apa depa salah..kalau depa rasa depa betul ...depa akan continue dengan cara tu..walaupun keputusan depa tu macam bodoh sikit..

melati angguk2..menghadam ayat2 tuah.

takplah ti....aku ada...takkan hilang tuah dalam bumi melayu ni...

hahahah. puih!

tamat cerpen ke-2




cerpen ke?

Melati tak boleh tidor..

dia belek henfon, buka twitter tutup twitter..
bukak instagram tutup instagram..
bukak fb,,tutup balik jugak..
last bukak wassup....baca status orang

fuh,
dah pukul 2 pagi wei.

last dia saja bukak last seen Jebat.
ok..no last seen. sebab diri dia sendiri private,KAH!

hmm..tup.tup Jebat online.
ohmaigad...ohmaigad!!

lepas tu. talian online tu terpadam.

maka melati pun tutup wassup.
dan kembali mengelamun memikirkan masa lampau dan masa depan.

dah berzaman tak wassup dengan jebat.
lama sangat.
kadang teringin nak berborak macam dulu.
tapi...dia tahu kalau dia mulakan macam tak proper..
dia perempuan.
tapi once dia mulakan jugak..awkward ja conversation..

melati hanya mampu mengeluh. fuhh..

dia kadang terfikir.
Si jebat ni penah tak terfikir macam yang dia rasa.
pernah tak rasa nak start a conversation..
sembang topik bodoh-bodoh macam dulu..
pernah tak rasa nak text melati
pernah takk?

maka melati pun pujuk hati.
tak apalah. kalau orang dah tak nak kawan.
siapa kita nak paksa.
Allah akan dekatkan melati dengan orang baik2 ja kot..orang jahat2 dia suroh main jauh2 sana..

sebelom tidor..melati bukak lagi wassup..dia nak tgk si Jebat online lagi ka tak
Eh..jebat online laa..

Hmmm..rasa nak text..bila nak taip..

plup!skrin henfon terpadam.
Alamak henfon melati habis bateri laaa..

Tengok.Allah dah marah dah.

Jadi, melati pun charge henfon.
dan tidor.

tamat sebuah cerpen.



Saturday, 18 April 2015

edcoustic-muhasabah cinta



Wahai pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dari Mu
Kupasrahkan semua pada Mu

Tuhan baru kusadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini ku harapkan cinta Mu

Reff
Kata kata cinta terucap indah
Mengalir berdzikir di kidung do’a ku
Sakit yang kurasa biar
Jadi penawar dosaku

*
Butir butir cinta air mataku
Terlihat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya Illahi Muhasabat cintaku

Tuhan kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku dengan Mu


Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2009/09/lirik-muhasabah-cinta-edcoustic.html#ixzz3XjHmdNbp


deep nak mati.. :'(

move on lagi?

"aku tak boleh move on...aku tak boleh nak terima orang lain..,".

hmmm.kalau ada pengganti tu maknanya dah move on ka bro?

anda salah!

ada ja manusia-manusia yang lepas break, ada pengganti, tapi duk kemaruk kat awek'pakwe lama.. heh! so, buat apa hang nak tipu orang yang jadi penganti tu and diri hang sendiri. Wei, kalau sejuta orang sekalipun datang melutut nak jadi pengganti your ex, tapi, hati hang sendiri pun duk tak tentu hala lagi...better stop!better duk sorang-sorang, layan Runningman ka...lama-lama, hang akan selesa...seriously :)

dear friend,

move on ada banyak cara, tak semestinya kena cepat2 ada pengganti..

"kalau aku tak dak bf/gf, mesti ex aku ingat aku duk tak move on, duk tunggu dia lagi ..padahal cepat ja dia ada pengganti aku..,".

hmmm.so biar la dia nak fikir apa pun. cakap kat dia terima kasih. buat apa nak serabut kepala fikirkan apa yang dia fikirkan. biarlah hang nak single lama mana sekalipun, asalkan the fact is hang sendiri tau yang hang tak tunggu dia dah. biar dia perasan sorang-sorang. Case macam ni, rasa sangat lawak pun ada..alahai, kenapa manusia bernama ex itu tersangatlah perasan. Umpama dia sahaja makhluk yang tercipta untuk hang dalam dunia ni. Well, jangan nak ambil hati hal itu. Anggap sahaja your ex dengan tanggapan dia tu mereput jauh sana. syuh!

"aku tengok si polan tu cepatnya move on, baru bulan lepas break..,tapi aku..dah bertahun-tahun..."

setiap orang ada ambik masa depa sendiri...jangan sebab jiran sebelah rumah, roomate sebilik dah move on katanya, hang rasa tersaiko sorang-sorang pulak...duk buat tanda tanya dalam diri "bila aku nak move on ni, bila aku nak move on!,". kah! jangan tergesa-gesa. Jangan letakkan specific time. Contoh : by the end of this year, aku akan move on..completely, aku akan lupakan semuaaaa!.. so, hang dengan target hang tu bole bungkus campak dalam kolam sana!..tak payah letak target masa mcm tu, sebab hakikatnya, bila sampai masa yang hang target tu, hang tak move on lagi..malam-malam duk reyau sambil baca msg lama, depress oi..lepas tu konon ckp dalam hati..'postpone next year..'..adeh..tak palah...releks2 sudah...perasaan tu akan hilang dengan sendirinya.. trust me!..and sampai satu saat, lepas sekian lama, hang akan terpikir, "eh...dah lama aku tak terkenangkan si dia.."..haha..sampai tahap macam tu..:)

dear friend,


benda ni tak susah kalau hang belajar untuk redha..terima hakikat..malah, bersyukur la weh.. Allah tolong hang buat keputusan.. Tolong hang dengan cara terputusnya hubungan anda berdua.. ternyata dia sangat tak sesuai untuk hang.. tak payah susah-susah nak pikiaq solat istikarah bila kena decide bila nak kawen or bila ada pilihan lain..

selalunya, orang yang kena move on ni..orang yang kena tinggal la kan...orang yang meninggalkan tu opkos dia tak payah nak move on teruk macam orang yang kena tinggal. So, xpalah...maafkan jala..At least hang belajaq something dari dia....dia pun ada perasaan..Kalau dia jahat, curang or apa-apa, Alhamdulillah, Allah dah jauhkan hang dengan orang mcm dia...kalau dia jujur mintak clash, Alhamdulillah double triple, sebab dia jujur, tak tipu hang..kan..

"Cakap senang..sakit hati aku woi!"

Hati ini Allah yang kontrol taw sayang-sayang sekalian. Nak hati tenang, tak sakit.. Mintak Dia laa..tak susah kan..Yang orang duk tak boleh move on, tak boleh hidup tanpa si dia kononya di sisi..tu dia jaauhhhhh sangat dengan Allah. Hmm..aku taw, sebab aku penah rasa..Susah nak istiqamah, tapi cuba k..cuba..

Oh ya..lagipun, menghampiri zina adalah haram..zina hati?..hmm, sama-sama fikir..jangan cepat2 couple sebab takut nanti jodoh lambat, membujang sampai tua..Yakin dengan Allah..Yakin and releks cool chill..Yang penting doa banyak2..baiki diri..hikhik..

Setiap dugaan yang datang, adalah ujian untuk kita berubah jadi lebih baik :) bersyukur sebab terpilih untuk ujian-ujian yang diberikan..

Assalamualaikum.... :-*