Tuesday, 17 December 2013

dear sahabat kepada sahabat :)

Wei hang!...Yes2..hang laaa...

Assalamualaikum...heee

dear sahabt kepada sahabat...kita mungkin tak pernah rapat...tp aku teringin nak nasihat hg...sebab aq penah lalui benda yg sma jgak...tp itu dulu laa...cuma, situasi kita mungkin berbeza tapi...perasaan yg dialami tu sama, iaitu... DISAKITI..

apa yg sakit? 
sakit hati! hati terluka! hati injured! n bla..bla...bla..

nak ckp direct dgn hg aku malu...tp berharap, hg mgkin akn terbca post aq ni...hurmm..

hsil bacaan aku dr twitter, fb, blog, insta..apa lg?...hurm...aku rsa hg mesti bru break dgn boyfren hg...btoi dak...?

apa hg rsa skrg?
sedih...sakit hati...kecewa...pedih..mixed of feelings...btoi dak?

kenapa?
sebab boipren hg dah berkenan kt ppuan lain...bertmbah sakit lg adalah apabila dia tipu hg slama ni..bygkan..hg syg dia sgt2..bertahun lma bercouple la kan..then tiba2 ptus sbb org ketiga yg dia bru kenai ntah dr mna tu...lps tu, rsa tercbr plak..ppuan tu 360 degree lbih perfect dr hg...lawa.pandai.kaya.baik (baik ke )...n so on..sedih kan hg?

so....skrg hg mcm dah berkabung atas kematian seseorg tu dah pasaipa...hg xdak iman dah ka apa...adoiiihh..( ok...aku paham...dlu pun aku sedih2 gak )..SAD!

first2 skali..hg dgaq sini..lelaki, kalo skali dia dah decide, dia mintak break..n dia dah tetap pendirian nak break dgn hg..even hg pujuk ka apa...hg redha la weh...sedih la aku tgk hg...hg xsepatotnya sedih sgt bila dia tggalkan hg..KEMON laa...jgn lifeless sgt..muda2 cmnilah kita nak cri pengalamn hidup..travel the journey of life..hehe..( ok aku ckp mmg la sng..yg rsa skitnya hg..ok..fine2 )

lagi an, lelaki kalo btoi syg..dia xkan bt keputusan mcm tu...trus trg...aku rsa dia mybe dh jemu dgn hg..sbb laki mmg mcm tu..kalo hg pujuk dia skli pon...n even dia balik dkt hg balik sklipon..hg jamin akan bahagia ka?...hg xrsa mcm hg pksa dia untuk trima hg balik ka..weh, lelaki..kalo dia ragu2..nk buat kptusan untuk pilih sama ada hg atau si gelpren bru dia tu..btter jgn truskan apa2 hbungan, melainkan kalo dia mintak nikah dgn hg...kalo nikah tu, bole caya la jugak..sbb apa aku ckp mcm tu...sbb hg tak rsa ka perasaan dia tu dh terbhgi kepada dua...dia mgkin dh xsyg hg mcm dlu laa....dia dah ada si dia yg bru...perasaan tu mgkin dah tertumpah kat ppuan lgi 1 tuuu...so, sggup ka nak kongsi...so, mohon redha dgn perpisahan!

next, ok...kalau hg ckp hg xbole...hg syg sgt kat dia...xbole hidup tnpa dia...byk sgt impian hg dgn dia yg hg angan2 kan dlu..hg nk dia jgak2!!..haha.. ok, aku rsa permulaan mmg hg akan rsa mcm tu...sebab apa? sebab angan tu laa...impian tu bt kita berat...ya la...dlu haa, msa kapel..dah plan dah nk kawen pkai bju apa? (kat rumah i, bju corak zebra..kat rumah u pakai bju polka dot)...honeymoon kat mna ( antartika la.., i tringin nk tgk beruang kutub)...nma ank nk boh nma apa? (nma i dgn u an stat huruf V..so anak kita pun kena mula huruf V la..urmm..kalo ppuan Viva, kalau laki Vios...), rya nnt nk blik kmpung rmh spa dlu (omoo....sampai sudah xhabis!)..haha. kan??xyah tpu...ayt stndrd bdk skolah kapel..bnda ni ja dok texting pon...puih!so..slh stu step dia...ckp dlm hati..."p mampoih laaa angan2 tu!!"...never keep it in your mind k..baek berangan p planet pluto ka...style skit..haha..(mesti hg rsa nak tumbok aku an...kesah plak aku..huh!)

lpaih tu..hg kena tukaq mindset hg...setting balik...hati ni..Allah bg untuk apa? Allah bg elok2 hati kat kita sorang seketoi...untuk kita jaga elok2...yang hang p bgi hati hg bulat2 kat bdk tu sapa suroh..len kali sebelom nak kapel ka apa...hg ingt laa...hati hang tu layakkah org len nak jaga..haa?? hang yakin kaaa?sedangkan org yg dah kawen pon bercerai berai...inikan plak kapel bdk2 hingusan cam kita2 ni..hee..JAGA HATI ELOK2....tolonglah wahai kaum2 hawa sekalian..( yaa..peringtan penting utk AKU jugakk)...so, sama2, kita jga hati oke..? mcm mna?...buat apa Allah suroh, tinggalkan apa yg Allah larang...Haa? couple tu kategori apa?? pikiaq sndri la noh...

urmm..xpalah..aku beletiaq pnjg2 ni..blom tentu hg baca..-_-..tp xpalah..ni aku muhasabah diri jugak sebenaqnya..:)

dear sahabat kepada sahabat, kalau betul hg syg sgt kat lelaki tu..hg yakin tu C**T* hg yg Allah anugerahkan untuk hg..ingatlah...cinta bukan bererti memiliki..Allah bg apa yg kita perlu, bukan apa yg kita mahu..Allah tahu apa yg terbaik..sebaik-baik perancang adalah DIA..

dear sahabat kepada sahabat, kalau betul syg..beranilah untuk lepaskan dia andai perpisahan yg dia mintak..kita nak seseorang yg kita syg bahagiakan? tapi..kalau dia tak bahagia dengan kita, takkan kita nak paksakan.. :( ..mesti tak kan..huu.. mungkin, org ketiga itu telah diciptakan untuk dia oleh Allah sebab hikmah2 tertentu...mungkin si dia selama ini perangai ntah apa2 masa dengan kita, tp bila degan org ke3 tu..dia berubah menjadi lebih baik...a better person..so, berbahagialah sahabat..lepaskan dia...ikhlas..niat perpisahan kerana Allah..kerana itu qada dan qadar Allah..

dear sahabat kepada sahabat, dulukan aku pernah dgaq, kalo kita sygkan sgt2 akan sesuatu, dan kita memberikan kepada org lain sesuatu itu..maka, In Sha Allah..kebaikkan yg akan kita dpt..sbb kita korbankan kehendak kita, yg kita syg sgt..untuk org lain..yg mungkin lebih memerlukan..so, apa yg dpt diaplikasikan kat sini..lepaskan lah dia yg disayangi itu kepada org lain dengan ikhlas..mna la taw, keptusan kita utk redha lepaskan sbenarnya ada hikmah yg terslindung n tak diduga-duga.. :)..mungkin org yg kita syg tu mmpu mengubah org ke3 yg ntah apa2  perangai..contoh drama melayu: si isteri sggup bermadu demi si suami mengajar si madu yg sesat jalan, jauh sgt menyimpang..hurmm..so, konklusinya...syg? cinta? pengorbanan itu satu keperluan...kalau tak..jatuh syg org...n JANGAN JATUH C**T*!!

dear sahabat kepada sahabat, kita sama2 muhasabah diri..mungkin byk kekurangan diri yang kita sendri perlu perbaiki..sebelum kita jumpa si dia yang sebenar..In Sha Allah..seseorang yang halal untuk kita syg..lg sweet kan..so, sembuhkanlah hati yang terluka tu dengan dekatkan diri dengan Allah..apabila hati tu sembuh, jgn terus bg pada org..tp simpanlah untuk org yg selayaknya..siapa? jangan risau..sampai masa Allah akan bg isyarat kat kita..In Sha Allah, ke ada jodoh tak kemana...mungkin ex hg tu akan masuk meminang hg secara tiba2...tp itu mungkin :)...bg aku, jgn pernah berharap sgt pada phrase " ADA JODOH TAK KEMANA"..its hurt actually...it give us hope..to continue dreaming..tp peganglah pada phrase "JODOH AKU MESTI  LEE MIN HO"...then u continue dreaming...hahaha *okey, cepuk kepala sekali..merapu sudah.. ^_^ apa2 pun. love yourself. Allah sentiasa ada dengan hang. Jangan pernah tinggal Dia. :)..

AND pikiaq balik... 
"apa pekdahnya kapel ni..??" 
(yg kapel, mohon clash!)
HAHA!

maaf sekiranya terdapat sebarang kekurangan..kesilapan..atau apa2 yg xbetul...mohon betulkan..sesungguhnya, yang buruk dari aku..yg baik dari Allah..:)

ps: kalau hg marah lepas baca ni..jgn la nak memaki hamun aku plak kat twitter..sekadar pandangan, xsuka.abaikan..hihi (^_^)V

Assalamualaikum..less than three <3




Saturday, 14 December 2013

smile pliss :)

dear sahabat,

Assalamualaikum...

Jangan jadikan kekecewaan hari ini alasan untuk hang jatuh di masa akan datang.Kita tak tahu apa jalan cerita yang Allah aturkan untuk kita.Yang pasti, semuanya ada hikmah, tak pernah terjadi sesuatu ujian atau musibah untuk kita hanya sekadar membuat kita berduka.akan ada manisnya jugak.. :)

aku tak kuat. aku penah jatuh. lemah.rasa macam ujian macam tu xsepatutnya jadi untuk aku. aku pernah memberontak. marah dgn apa yg jadi...arghh!!mixed feelings. undescribed.

TAPI...berbaliklah pada Allah. Pkir semula, apa tujuan kita hidup kat muka bumi Allah ni. Kita ni umpama pengembara ja tau, dunia persinggahan semata-mata. Kita hamba. Wajar untuk kita diuji dan sememangnya tujuan kita bernafas ini adalah untuk kita diuji.

Bagi aku..hidup tanpa ujian, tak ada maknanya. tak dak benda yang kita akn belajar. Dan, setiap ujianNya, ada hikmah. Ada manisnya juga diperhujung setiap ujian itu. INGAT?

Menangis sebab kecewa? Itu perkara biasa, menangis la sekuat hati...mungkin dengan cara itu dpt melegakan hati kita. Tapi jgnlah sampai bertahun2 plak...simpan untuk yg lebih perlu laa... k?..heee..

Tak redha dengan ujian? Maknanya kita mcm xredha dengan qada dan qadar Allah..xbaek aw..huhu..

Bagaimana  ubatkan kekecewaan....( tak semestinya kecewa putus cinta)

1-dekatkanlah diri dengan Allah, itu yang penting sebenarnya. Mungkin selama ni kita lupa pada Dia, kita lalai dengan hal dunia. Sebab itu Allah bg ujian utk kita, sebab Dia nak kita ingat dia. So, dekatlah diri dengan Allah. Ibadah wajib jangan tinggal..:)

2-Baca Al-Quran.. Nak menangis..tak tahan rr...tak sanggup nak hadapi semua ni.....serabut bagai...masalah yang dihadapi bagaikan tiada penyelesaian....hurm...so, curi masa..baca la Quran.. In Sha Allah, ketenangan akan diperolehi. TRUST ME! bila dah khusyuk sgt, kita mungkin akan nangis wktu baca even kita tak tahu maksud. Beban akan jd ringan tiba-tiba dan In Sha Allah, Allah permudahkan jalan kita. Bca Quran bkn time susah ja...amalkan la dlm kehidupan harian kita.. (peringatan utk diri jugak)

3-muhasabah diri. bila ada ujian yang dtg kat kita, kita mesti akan tertnya-tnya...KENAPA AKU?....huu..dan pada masa itulah kita akan sedar...dan cuba perbaiki diri. Contoh, kalau hati ni disakitilah kan...pkir balik, mgkin sbelum ni, kita sendiri penah sakitkan hati org lain mcm yang org sdg bt kat kita skrg ni...reflect diri kita balik..bila kita taw yang sakitnya diri bila disakitkan oleh org laen, kita mesti akan cuba untuk tak sakitkan hti org2 disekeliling kita...btoi ark..hee

4-move on laaa...bila kita dah sedih sgt dengan apa yg jdi kat kita, jgnlah duduk dalam kepompong tu ja..bndah lps..biarkan lps, perbaiki diri untuk masa yg akan dtg.yg lepas dah jd sejarah pon.asyik pikir masa lalu, sedih sgt pon xelok jgak...bangkit!bangun!hidup kita untuk bukan shri dua ja...pnjg lgi perjalanan,itupun kalau umoq pnjg...hurmm..

itu ja kot 4 elemen utama...ada lgi..tp mcm xtertulis plak..hurm..ada salah betolkan.sekadar menulis apa yg terlintas.

So,bahagiakan diri anda okeh!

Less than three. Assalamualaikum...




Tuesday, 24 September 2013

Story of us

kalaulah dia tahu apa yang aku rasa..

kalaulah dia pon rasa benda yang sama...

itu magic dari Allah.. :)

maybe, i've not meet you yet, seen you...but you are there, somewhere

but, if you are someone that i know...one day, on the right time, the magic will happen.

FOR HIM:

dear you,

if you read this, do pray for us :)

andai perasaan itu masih ada, biar kita dan Dia yang tahu ..

 saya taknak awak di dunia ja, nak kat akhirat jugak..

^_^

sincerely, me

~~~~~~

if we're not mean together, Allah has the best choice for us....

thank you for giving me chances, to learn what is love all about. I've no regret if you had found your real happiness right now.I'm happy if you're happy.Thanks for those tears.It made me stronger than before. Allah temukan kita untuk kita saling belajar. Alhamdulillah, Allah had choose you,for me.Untuk dugaan ni.Dengan cara ni..May Allah bless us.

kenapa maths error??
sebab infinity :)
infinity?
my love towards u is infinity:)

Allah itu adil.Dia tahu semuanya.Ya Allah, jaga semua insan yang aku sayang..

Jaga dia jugak.


Hanya kita yang rasa apa yang kita rasa saat ni..



Thursday, 4 April 2013

kahwin muda?

Hyepp!!Assalamualaikum.....Salam Jumaat.. ^_^

kahwin muda?????

lalalalala....apa motif title ni?..haha

actually, one of my best friend nak kawen laaa...In Sha Allah, semoga yang dirancang berjalan dengan lancar dan dipermudahkan....

hurmm...nak balik jugak p kenduri dy nanti...sob3...harap2, xda apa2 aral melintang la eh....xpenah p kenduri kawen kawan sebaya  lg....hehe ...

Setengah org, jodoh dy smpai awal...Alhamdullillah....Allah permudahkan urusan jodoh mereka..setengah org plak...sedang2 je...kira mcm kawen pd usia yg ok2 la...25 tahun la kan umor standard kawen (for girls laaa)...then, ada plak setengah yang terlambat skit jodoh dy, mgkin perancangan Allah tu lebih baek kan...kita mna nak taw.. :D...hurmmm...aq msuk kategori mna pon xtaw....heeheee...=..='

Bercakap psl kawen muda la kann...urrmm, komen aq, kalo si perempuan tu muda, and lelaki tu tua skit, for example lelaki tu dah nk hbis bljar or dah kerja, it would be nice...tp kan, kalo kawen muda, tp psangan tu sama umo, hurmmm....mcm, mcm x kot....should think again....tp xmustahil la kan...byk ja yg kawen sebaya umor berjaya....heee...depends pada org jugak la...cuma pemikiran aq ja kot laen sikit.....-_-

aq nk x kawen muda???

Ntah...5 tahun lg, mungkin kot... :) actually, byk perancangan lg...selagi aq belum bergelar isteri ni lah, aq nk capai impian n cita2 aq dulu,tp siapa ckp lps kawen xley nk kejar lg an...haha...ok.tp sebenarnya, yg paling penting...aq nk bg sepenuhnya kasih syg dengan mama dgn abah aq.....nak maen dgn adik2 aq puas2...heee...my family are my everything....arrghhh!!!! nak balik rumah :(

kalo skarg, abah aq laa lelaki yg pling aq syg...kdg2 aq terpikir jugak...abah aq berat hti x kalo nk tgk ank ppuan sulung dy yg comel ni kawen n dah ada lelaki laen yg penting dlm hidup...ye la kan...mesti husband aq dah jd keutamaan aq...hurmm...taw, abah mesti terasa jugak....semua abah, ayah, papa, abi, daddy semua akan rasa mcm tu an...tipu kalo xrsa...mama penah pesan, jgn smbg pasal lelaki lain dpn abah, msg2 hpon depan abah wpon msa tu abah tgh kusyuk bca paper or tgk tv...hormat sikit....takot abah terasa yg anak ppuan dy ni dah xsyg dy kot smpai rpt dgn lelaki laen...heee...takot abah jeles....tawuu laa...so, sebelum aq bernikah....i'll promise to be a good princess to my king, of course la my father....abah!! ^_^kalau abah baca ni,sila faham yg ika syg abah wpon perangai ika ni terok skit n xpenah nk ckp depan2...haha...syg xperlu diucapkan dengan kata2, cukuplah dengan setiap apa yg kita lakukan terhadap org yg kita syg tu kan...??peace!!...

kalo mama plak, hahah....mama selalu risau...aq xpandai msak laaa...mama risau dgn perangai aq yg mls nk msuk dapur ni, mcm mna nk kawen..hehe....oke, kecuali mkn la.kalau mkn, aq rjin msuk dpur laaa.. ^_^.. lg kan, anak sulung mcm aq ni, tmbah2 perempuan...aq la best friend mama....yeah!!!tgn kanan mama...tmpat mama nk share semua bnda...kalo ckp tepon dgn mama, sumpah mcm xnak letak...ada ja yg mama nk cerita...hehe...kalo aq kawen nnt, agak2 mama akn kol aq slalu x nk smbg2.... :(...msti x kan...dy taw aq ada tggungjwb lebih..sdgkan aq sibuk kat u sem ni pun mama dah kurg kol sbb dy faham aq slalu sbuk memndangkan dah berkali2 dy kol aq tgh meeting,kawad, ada program...teruknya aq...sedih kalo ckp kat mama or abah "sori2...ika tgh ada hal ni, nnt ika kol balek"...pastu depa ckp "ok.."..klik..hbes conversation tu..serius sedih...kalo abah, mgkin dy cool...bole msg...tp mama, mama xsuka msg, so..mama kna tggu laa ank dy kol balek...sori mama..so,aq nk jd bestfriend mama puas2 sebelum aq ada suami...sekrg la msa dy...hehe

next...adik2 tersyg aq....tersyg la sgt...selalu gaduh...haha...its normal laa..syg msti la byk gaduh..hey!!kakak depa msuk u ni, duduk jauh dr depa, depa rindu kot....aq pon rindu nk gadoh dgn depa...serius sakit hati....hahaha..bygkan, kalo aq kawen..aq bole lg ka nk gelak2 dgn adik2 aq mcm monster, xterkawal smpai jiran selang 2, 3 rumah aq pon bole dgr...bole lg ka aq nk maen lari2 smbil pegang btg penyapu kejar adik aq...umo 20taon pon still kena mrh mcm bdk tdika...serius mcm ni nk kawen....haha...mmg x rr...lgpun, hsil pemerhatian aq...hubungan adik beradik renggang ja bila msing2 dah kawen... :(...msing2 ada fmily baru sndri...kalo aq kawen muda, awal la aq renggang dgn depa...:(..i'm not ready yet..

disebabkan aq terlalu syg sgt kat dorg suma tu,aq takot jgak nk kawen awal, kawen di usia muda mcm skrg....aq xnk syg aq berkurang pun kat dorg...aq nk spend time dgn abah, mama, adik2 aq..sebelum aq kena bhgikan syg aq utk suami or anak2 aq nnt... :)

kepada bakal suami...yg msih xtaw lg mna anda berada...uhuk3(dy tersedak mgkin skrg..hehe)..:

tolong terima keluarga saya sebagaimana awak terima saya dalam hidup awak.saya sayang mereka dan saya nak awak sayang mereka macam mana saya sayang mereka.yes! I am family girl.heee..janji taw awak!!

*arrggghhhhh....rindu mereka sgt!!

baeklah...sebelum terfikir nak jadi isteri solehah pada bakal suami, baek fikir nak jadi anak solehah pada mama dan abah...buat apa siap2 nak jadi bakal isteri yang high class kalau hubungan dengan mama, abah, adik2 yang sedia ada ni dipersiakan, x first classpun...kdg2, kita terlalu bermimpi utk jd terbaek msa hdapan, sekarg...x fikir ka?...just my opinion...anything...just comment..hahah

ok...spread the love..less than three n assalamualaikum :)







Wednesday, 6 March 2013

aku dan sem dua

Assalamualaikum............

maka dengan rasminya, aq adalah senior sem 2 bermula 4.3.2013.....hahahaha..(bangga sat)

Alhamdulillah, abah, mama n adik2 slamat hntar aq blek shah alam ni shari sblom kelas mula...heee...:)

First, aq nk ckp pasal jadual... Ya Allah, aq xtaw la ni kelbihan kat aq ke atau pon sdkit kureng....kelas aq byk petang...cuma isnin n jumaat ja yang pagi....peerrh!lg mls la aq nk bgun pagi cmni....aisehhh, bru ja nak jd gadis melayu trkhir, xnak tido lepas subuh...tp mcm rezeki ja bila kls petang....hak3...

Yang tak best psl kelas ptg plak sebab ptg rsa mcm ngntok ja nk pegi kls, tmbah2 kalo smpai pkul 8 mlm....adoiihh...xsuka kls mlm...nseb xda jadual smpai pukul 10....Alhamdulillah...tp apa2 pon, aq harap ni permulaan yang baek laa >_<

Second, subjek yang aq kena ambik sem ni, sgt2 advance dr sblom nie...huuu..opkos la kan, kalo dah msok sem dua ni kira mcm kna up skit la dr sem satu..mna ada sukatan sbjek smakin senang kalo naek sem....mengada ja!

Bila dah masuk sem baru, msti azam baru kan?..aq pon ada azam baru!...Kalo bole, aq nak kekalkan pointer aq sem lepas, Alhamdulillah dengan result sem lps...tp kalo diberi rezeki lebih...opkos la nak 4 flat....Amin...Semoga Allah permudahkan perjuangan aq dan kawan aq yang lain utk sem 2 ni...Amin.. :)

Lps tu, azam utk sem 2 ni, aq nk jd lebih disiplin sbenaranya....hik3...harap2, bila masuk SISPA, aq mmg akn double displin lah....nk jadi rjin basuh kain, xnak guna mesin basuh, nak pastikan bilik sntiasa kemas, xnak tido lps subuh( stakat 2 3 hri ni, aq berjaya...lps ni xtaw laaa), nak rjin pi mjlis keagamaan, study tu stdy jugak, pengisian kerohanian kena jugak...dan lain-lain lgi....

Misi aq sem ni, kira mcm fokus aq hanya study n aktiviti2 SISPA...In sha Allah,kalo ada aktiviti lain dan kebetulan aq free, aq join...tp study n SISPA aq utamakan dulu....dan aq dah berazam, mmg aq bersara dr debat....minat ada, tp aq xnak la tamak smpai semua aq nk masuk...cukuplah pengalamn di sem 1 hritu...itu pon dah Alhamdulillah, bermakna :)

Aq harap, banyak lg pengalmn2 yang menarik utk sem ni....Allah,lindungi aq dan mereka, Amin..

Before that,please pray for Lahad Datu :)

Kata-kata semangat kali ni ialah, jadilah diri kita sendiri dan janganlah kita lemah dengan kritikan orang lain selagi apa-apa tindakan yang kita buat itu tidak melanggar hukum Allah. Cari redha Allah, bukan penghargaan manusia. Dan janganlah bersedih, hindari penyesalan masa lampau, dan kebimbangan masa hadapan, sebab dua benda ni yang menghalang kita bahagia sebenarnya...heee...Prof.Muhaya yang pesan taw!! :D



Assalamualaikum.....spread the love....less than three <3



Saturday, 23 February 2013

Indahnya

Assalamualaikum....

(senyum ikhlas utk sesiapa yang membaca)

Nak share 1 lirik kali ni :)

Oh Tuhanku
Tiada indah di malam yang hening
Melainkan dengan bermunajat kepada-Mu
Tiada indah suatu hari yang aku lalui
Kecuali dengan patuh kepada-Mu

Oh Tuhanku
Tiada indah hidup di dunia
Melainkan berzikir dan menyebut nama-Mu
Tiada indah tiba di akhirat yang abadi
Kecuali dengan keampunan-Mu

Ya Allah Tuhanku
Yang merubah kalbu
Tetapkanlah hatiku
Moga sentiasa dalam agama-Mu
Jua taat akan perintah-Mu

Tuhan
Usah bebankan kami
Dengan bebanan yang berat
Seperti yang pernah Kau berikan
Kepada umat yang terdahulu dari kami

Tuhan
Jangan pikulkan kami
Yang tidak kami terdaya
Maafkan salah kesilapan
Ampunkanlah dosa-dosa
Rahmatilah kami
 
Hurmm...tacink dak? Meh try dengar lagu dia :) -devotees, tika dinihari


Serius...aq tacink jugak...hurm..tengs kpd penulis lirik lagu n penyanyi :)

Sebenarnya, di tengah2 mlm mcm ni....xdak keja...menghabiskan sisa-sisa cuti aq yang berbaki lagi brpa kerat lagi ni....mcm biasa la, aq akn bersahabat dengan En. Lappy, Si Berokband and of course bertemankan Uncle Google utk aq mencari apa2 yg aq nak cri...

dalam duk dgr2 lagu maher zain number one for me tu...ada link lagu ni kat sblah....aq pon terpikir la, mcm penah dgr..nk confirm, aq pon klik n dgr.....yep!penah dgr tp dlu xpaham lirik sgt...skg, bila dgr, bca lirik...aq rasa mcm....nk sebak tba2...

hurmm....putus cinta dengan girlfriend/ boyfriend, tak apa lgi...sebab bila kita lonely, Allah sentiasa ada dengan kita.....tapi, kalo putus cinta dengan Allah....hayut la kita kan....

Kalo kita bt salah dengan org, kita mintak maaf...slp2, org tu bole ckp..." raya lambat lgi....tggu raya taun depan, baru aq maafkan hang!!,"....Tapi, Allah sentiasa buka pintu taubat, Allah Maha Pengampun kan....tak payah tggu raya, setiap hari bole...24 hours..Nice kan? Tapi kenapa kita duk tgguh2 lagi bila ada peluang...ayt skema, besa la "aq muda lg...bila tua, aq taubat la...skg aq nak enjoy dlu", or "aq belum dpt hidayah lgi...belum smpai msa aq nk berubah jadi baik, nak ikut perintah Allah". Padahal hidayah tu kena cari...xpayah tggu...Mcm mna kalo kita xsempat mintak ampun, tgh2 mkn tercekik tulang ayam ka, Ya Allah...mohon dijauhkan...biaq la mati dalam iman semuanya..Amin..:)

Nak senarai...byk sgt kekhilafan sna sni kan...aq bukan ustazah, tp apa aq tulis ni utk muhasabah dri aq jugak...apa yg bole dikongsi...aq kongsi...:)

Jadikan hari ini lebih baik dari semalam k... :)

Assalamualaikum.....spread the love....less than three :D








Saturday, 2 February 2013

maafkan + move on = tenang!



Assalamualaikum semua……… :D

Tgk equation kat atas tu…...adakah sesusah equation addmaths….ataupun simple jep??
Okay…tulis mmg la simple kan….*sigh

Pernah tak….anda alami di mana anda rsa marah, sedih, kecewa, rasa mcm hati ni sakit sgt sbb perbuatan atau percakapan org lain.sehinggakan  membuatkan anda menangis plak tu…..haaaa….msti ada kan, yg menangis sorg2 dlm bilik….tutup muka dgn bntal, xpon duduk bwh selimut…then..nangis….sob3…(situasi aq jugak sbenarnya……huhu).


So, bila org bt kita mcm tu…..apa kita nak buat? Pergi jumpa dy, bg penampar?? Or paling kurang pon bg side kick kat dy…mcm tu….xpon bls balik apa yg dy buat kat kita dgn cra yg sma….bls dendam kat dy??

Haaaa…..then bila kita buat mcm tu….apa kita dpt???

Mesti la dpt sakit…..kalo kita bg penmpar atau sidekick kat dy, tak mustahil dy balas balik kat kita…kang xpsl dy bg penumbuk ke, haaa…xlebam mata kita yg gojes nie….heeee…

OK..xlaaa…mesti la bila kita dah bls dendam…kita dpt kepuasan,…..kira best gila dpt kenakan dy balik….mcm tu….tp kan, smpai bila kita nk rsa kepuasan tu….bila kita puas,kita rsa tenang x….?

Serius x!!...caya la ckp aq….korang rsa serba salah lg ada rrrr…(eh…iye ke? Ke aq sorg je)..
Haha…seriously, aq penah alami situasi yg aq kecewa gila dgn sorg ni…Then, decide nk bt kurang ajar dgn dy…..tp bila aq bt mcm tu, rsa serba slh…mama abah aq xpenah ajar bt kurang ajar dgn org pon…so, patut ka aq buat mcm tu….last2, diamkan diri.jauhkan diri.itu lebih baik aq rsa dripda kita duk bls2 dendam nie….

So, the best solution is….FORGIVENESS!!ha’ah…forgive n forget!!maafkan je la apa org buat kat kita..mna la tawu dy xsengaja ka….mungkin apa dy ckp kat kita tu skadar tershashul ke….xpon dy nk mintak maaf kat kita sbnarnya, tp dy lupa kaa…fikir positive mcm tu je la, wpon hakikatnya…pahit bebenor nk telan. Hanya Allah ja yang tau.

Aq ada blogwalking kat blog sorg blogger ni…xengt dah sapa….dy ada ckp

Maafkan n move on

Tak maafkan, kita akan stuck!!

Ye la kan….stuck dgn perasaan sakit hati tu…bila kita xmaafkan, konfem2 kita duk trasa lagi apa org tu buat kat kita….bila kita duk trasa lg….hati sapa yg sakit…hati kita la yg sakit….umpama tertusuk sembilu gitu…..rsa terbeban…rsa hati mcm….duk sakit jaa spnjg msa….then msti dlm hati duk sumpah seranah bgai kat org yg bt kita skit hati tu…bila dah sumpah seranah, siap maki hamun bagai….apa dpt?? hati hitam….then, bila hati hitam tu….serius takkan tenang….SEE??

So, apa kata….kita maafkan apa yg dorng buat…n move on….mulakan hari yg baru dgn hati yg tenang..setiap org ada kekhilafan, dan mereka berhak diberi kemaafan…sedangkan Allah sendiri Maha Pengampun kan…Nabi pon ampunkan umatnya….inikan pulak, kita manusia biasa….urmmm…ckp mmg la senang kan….tp xpa, kita buat.kita dpt.dpt apa?dpt pahala…heeee

Malam nnt, sblom tido….jerit kuat2… “saya maafkan semua org!!!!!!!!!,”.hohoooo…..then malam ni msti mimpi best2…..heeee…(ok..tiada jaminan :P)..

Oke.smpai sni sja.aq pon nk mintak maaf kat semua org yg kenal aq n sedang bca blog ni.skdr pndngan aq semata.kalo ad apa2 nk tmbah…leave ur komen okeh??

Spread the love..assalamualaikum. less than three!!

Thursday, 31 January 2013

gitar?



gitarmerahjambu???????

teeeetttttttttttttttttttt....

okay.assalamualaikum.

berbalik kepada link belog aq nie....knpa gitarmerahjambu.blogspot eh??

Q:aq pndai maen gitar ke?
A:urmm xpon!

Q:aq ada gitar ke?merah jmbu eh?
A:pon x!!

Q:so...awat boh link cmtu??
A:sja2....sbb xdak idea nk boh nma link apa.....hahaha....kebetulan, aq tgh lyn wgm.....taw apa?? alaa...variety show Korea...WE GOT MARRIED tu....ala...yang xtaw tu, buat2 taw je la eh....kalo xtaw jgak, mcm biasa....sila tnya Uncle Google.Terima kasih.

Q:apa kaitan WGM dgn blog aq?
A: sebb kebetulan aq tgk episod Goguma couple...seohyun n yonghwa...kan Yonghwa ada nk belikan gitar kaler pink kat si seohyun...so, mcm sweet je...so, thats why la tercetus ilham nk letak gitarmerah jambu....hik3...(okay....annoying) =..='

Q:so, blog ni x ada kaitan dgn gitar la eh?
A:Xkot...its just a name....belog ni xberkisar psl gitar pon.xajar cra nk maen gitar pon..xjual gitar or apa2 yg sewaktu dgnnya.terima kasih.

hurmmm....apa2 pon, xkisah la belog kita tu nk letak nma apa....apa2je pon, kalo bole yg senonoh skit la kan....yg penting, kita bole share bnda2 yg bermanfaat, ada isi, ada info....ada cerita2 faedah nk dikongsikan dgn kwn2 yg mnt blogging.....kan??

Sesetengah org...okay! SESETENGAH!...msti ada yg ckp, ada personal belog mcm nk dedahkan rhsia peribadi la....diari on9 la.....apa la...urm, sbenarnya aq xkisah pon apa org nk ckp....biar la....jnji sesiapa yg mnt berblog tu, jgn putus asa utk berkrya...menulis....korang berani nk menulis scra public...kann??

and....bg sesiapa yg duk kgsi ilmu, info , pengetahuan, BERDAKWAH...lagi aq tabik...tabik spring!!...yela, berkongsi dgn org benda baik....dpt pahala kan?? :D

Q:so, apa point belog aq nie?nk berdakwah ke, berKPOP...bergosip???
A:....ntah.....dlu org ada blog, aq pon nk ada....hahahaha....tettttt....mybe blog ni cacamarba kot...mcm2 ada...tp InsyaAllah...yg baek2 aje...xsntuh snsitiviti mna pihak....PEACE YEAW!!

InsyaAllah..sesiapa yg msuk wilayah blog aq nie....berada dlm keadaan aman sentosa hendaknya...amiin..

orite...sejak dah smggu cuti sem ni, xdak keja apa nk bt...so, mybe aq nk bt renovation skit kat beloq aq yg ntah apa2 nie...biasa la kan...beginner bru....xpro lg....entry dlu pon byk aq dlte. ye la...dlu entry aq duk cita bnda sedey ja...aq bca balik pon, rsa malu...tettt....rhsia!!..blog still in progression okay..biar slow, asalkan smart!

okay.smpai sni sja.assalamualaikum. less than three semua!!