Saturday, 23 February 2013

Indahnya

Assalamualaikum....

(senyum ikhlas utk sesiapa yang membaca)

Nak share 1 lirik kali ni :)

Oh Tuhanku
Tiada indah di malam yang hening
Melainkan dengan bermunajat kepada-Mu
Tiada indah suatu hari yang aku lalui
Kecuali dengan patuh kepada-Mu

Oh Tuhanku
Tiada indah hidup di dunia
Melainkan berzikir dan menyebut nama-Mu
Tiada indah tiba di akhirat yang abadi
Kecuali dengan keampunan-Mu

Ya Allah Tuhanku
Yang merubah kalbu
Tetapkanlah hatiku
Moga sentiasa dalam agama-Mu
Jua taat akan perintah-Mu

Tuhan
Usah bebankan kami
Dengan bebanan yang berat
Seperti yang pernah Kau berikan
Kepada umat yang terdahulu dari kami

Tuhan
Jangan pikulkan kami
Yang tidak kami terdaya
Maafkan salah kesilapan
Ampunkanlah dosa-dosa
Rahmatilah kami
 
Hurmm...tacink dak? Meh try dengar lagu dia :) -devotees, tika dinihari


Serius...aq tacink jugak...hurm..tengs kpd penulis lirik lagu n penyanyi :)

Sebenarnya, di tengah2 mlm mcm ni....xdak keja...menghabiskan sisa-sisa cuti aq yang berbaki lagi brpa kerat lagi ni....mcm biasa la, aq akn bersahabat dengan En. Lappy, Si Berokband and of course bertemankan Uncle Google utk aq mencari apa2 yg aq nak cri...

dalam duk dgr2 lagu maher zain number one for me tu...ada link lagu ni kat sblah....aq pon terpikir la, mcm penah dgr..nk confirm, aq pon klik n dgr.....yep!penah dgr tp dlu xpaham lirik sgt...skg, bila dgr, bca lirik...aq rasa mcm....nk sebak tba2...

hurmm....putus cinta dengan girlfriend/ boyfriend, tak apa lgi...sebab bila kita lonely, Allah sentiasa ada dengan kita.....tapi, kalo putus cinta dengan Allah....hayut la kita kan....

Kalo kita bt salah dengan org, kita mintak maaf...slp2, org tu bole ckp..." raya lambat lgi....tggu raya taun depan, baru aq maafkan hang!!,"....Tapi, Allah sentiasa buka pintu taubat, Allah Maha Pengampun kan....tak payah tggu raya, setiap hari bole...24 hours..Nice kan? Tapi kenapa kita duk tgguh2 lagi bila ada peluang...ayt skema, besa la "aq muda lg...bila tua, aq taubat la...skg aq nak enjoy dlu", or "aq belum dpt hidayah lgi...belum smpai msa aq nk berubah jadi baik, nak ikut perintah Allah". Padahal hidayah tu kena cari...xpayah tggu...Mcm mna kalo kita xsempat mintak ampun, tgh2 mkn tercekik tulang ayam ka, Ya Allah...mohon dijauhkan...biaq la mati dalam iman semuanya..Amin..:)

Nak senarai...byk sgt kekhilafan sna sni kan...aq bukan ustazah, tp apa aq tulis ni utk muhasabah dri aq jugak...apa yg bole dikongsi...aq kongsi...:)

Jadikan hari ini lebih baik dari semalam k... :)

Assalamualaikum.....spread the love....less than three :D








Saturday, 2 February 2013

maafkan + move on = tenang!



Assalamualaikum semua……… :D

Tgk equation kat atas tu…...adakah sesusah equation addmaths….ataupun simple jep??
Okay…tulis mmg la simple kan….*sigh

Pernah tak….anda alami di mana anda rsa marah, sedih, kecewa, rasa mcm hati ni sakit sgt sbb perbuatan atau percakapan org lain.sehinggakan  membuatkan anda menangis plak tu…..haaaa….msti ada kan, yg menangis sorg2 dlm bilik….tutup muka dgn bntal, xpon duduk bwh selimut…then..nangis….sob3…(situasi aq jugak sbenarnya……huhu).


So, bila org bt kita mcm tu…..apa kita nak buat? Pergi jumpa dy, bg penampar?? Or paling kurang pon bg side kick kat dy…mcm tu….xpon bls balik apa yg dy buat kat kita dgn cra yg sma….bls dendam kat dy??

Haaaa…..then bila kita buat mcm tu….apa kita dpt???

Mesti la dpt sakit…..kalo kita bg penmpar atau sidekick kat dy, tak mustahil dy balas balik kat kita…kang xpsl dy bg penumbuk ke, haaa…xlebam mata kita yg gojes nie….heeee…

OK..xlaaa…mesti la bila kita dah bls dendam…kita dpt kepuasan,…..kira best gila dpt kenakan dy balik….mcm tu….tp kan, smpai bila kita nk rsa kepuasan tu….bila kita puas,kita rsa tenang x….?

Serius x!!...caya la ckp aq….korang rsa serba salah lg ada rrrr…(eh…iye ke? Ke aq sorg je)..
Haha…seriously, aq penah alami situasi yg aq kecewa gila dgn sorg ni…Then, decide nk bt kurang ajar dgn dy…..tp bila aq bt mcm tu, rsa serba slh…mama abah aq xpenah ajar bt kurang ajar dgn org pon…so, patut ka aq buat mcm tu….last2, diamkan diri.jauhkan diri.itu lebih baik aq rsa dripda kita duk bls2 dendam nie….

So, the best solution is….FORGIVENESS!!ha’ah…forgive n forget!!maafkan je la apa org buat kat kita..mna la tawu dy xsengaja ka….mungkin apa dy ckp kat kita tu skadar tershashul ke….xpon dy nk mintak maaf kat kita sbnarnya, tp dy lupa kaa…fikir positive mcm tu je la, wpon hakikatnya…pahit bebenor nk telan. Hanya Allah ja yang tau.

Aq ada blogwalking kat blog sorg blogger ni…xengt dah sapa….dy ada ckp

Maafkan n move on

Tak maafkan, kita akan stuck!!

Ye la kan….stuck dgn perasaan sakit hati tu…bila kita xmaafkan, konfem2 kita duk trasa lagi apa org tu buat kat kita….bila kita duk trasa lg….hati sapa yg sakit…hati kita la yg sakit….umpama tertusuk sembilu gitu…..rsa terbeban…rsa hati mcm….duk sakit jaa spnjg msa….then msti dlm hati duk sumpah seranah bgai kat org yg bt kita skit hati tu…bila dah sumpah seranah, siap maki hamun bagai….apa dpt?? hati hitam….then, bila hati hitam tu….serius takkan tenang….SEE??

So, apa kata….kita maafkan apa yg dorng buat…n move on….mulakan hari yg baru dgn hati yg tenang..setiap org ada kekhilafan, dan mereka berhak diberi kemaafan…sedangkan Allah sendiri Maha Pengampun kan…Nabi pon ampunkan umatnya….inikan pulak, kita manusia biasa….urmmm…ckp mmg la senang kan….tp xpa, kita buat.kita dpt.dpt apa?dpt pahala…heeee

Malam nnt, sblom tido….jerit kuat2… “saya maafkan semua org!!!!!!!!!,”.hohoooo…..then malam ni msti mimpi best2…..heeee…(ok..tiada jaminan :P)..

Oke.smpai sni sja.aq pon nk mintak maaf kat semua org yg kenal aq n sedang bca blog ni.skdr pndngan aq semata.kalo ad apa2 nk tmbah…leave ur komen okeh??

Spread the love..assalamualaikum. less than three!!